زمان تقریبی مطالعه: 19 دقیقه
 

آثار مشتمل بر تفسیر اهل‌بیت





تفسیر اهل بیت، تفسیر آیات قرآن که توسط اهل بیت (علیهم‌السلام) صورت گرفته و در منابع روایی یا تفسیری نقل شده است. برخی آثار تفسیری، مشتمل بر روایاتی هستند که از اهل بیت (علیهم‌السلام) در تفسیر قرآن وارد شده است.
این تفاسیر در دو بخش منابع کهن تفسیری و منابع متأخر تفسیری، مورد بررسی قرار می‌گیرد.


۱ - منابع اصلی



برای دست‌یابی به تفسیر اهل بیت (علیهم‌السلام) باید از دوگونه منبع یاد کرد:
۱. جوامع و آثار روایی شیعه هم‌چون کتاب‌های الکافی از شیخ کلینی، من‌لایحضره‌الفقیه از شیخ صدوق، تهذیب الاحکام از شیخ طوسی، بحارالانوار از علامه مجلسی، وسائل الشیعه از شیخ حرّ عاملی و بسیاری دیگر از جوامع روایی مشهور و غیر مشهور. در این منابع روایی، احادیث تفسیری پراکنده‌اند و نمی‌توان بابی مستقل در تفسیر آیات قرآن در آن‌ها مشاهده کرد.

۲. تفاسیر روایی شیعی که تقریباً همه روایات منقول در آن‌ها به اهل بیت پیامبر یعنی امامان معصوم (علیهم‌السلام) نسبت داده شده‌اند. این تفاسیر به دو دسته منابع کهن و اولیه و منابع متأخر قسمت پذیرند.

۲ - منابع کهن تفسیر اهل بیت



منابع کهن تفاسیر روایی شیعی به شرح ذیل است:

۲.۱ - تفسیر نعمانی


این کتاب روایی (تفسیر نعمانی) منسوب به امیرمؤمنان (علیه‌السلام) است و به رغم نام آن، درباره علوم قرآنی است و صبغه تفسیری ندارد. در این کتاب، علوم قرآنی به ۶۰ نوع تقسیم و برای هر یک مثالی ذکر شده است.

مضمون تفسیر نعمانی با نام‌هایی دیگر نیز نقل شده است؛ از جمله رسالة المحکم و المتشابه از سیدمرتضی (م. ۴۳۶ ق.) و کتاب سعد بن عبدالله اشعری (م. ۲۹۹ یا ۳۰۱ ق.) که آن را از امام صادق (علیه‌السلام) و ایشان از حضرت علی (علیه‌السلام) نقل کرده‌اند.
[۲] استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۶ - ۱۹، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.


۲.۲ - کتاب الباقر


ابن‌ندیم در الفهرست، نخستین کتاب در تفسیر قرآن را کتاب الباقر محمد بن علی بن الحسین (علیهم‌السلام) معرفی کرده که ابوالجارود زیاد بن منذر از ایشان نقل کرده است. این تفسیر امروزه به صورت مستقل در دست نیست؛ اما بخشی از تفسیر علی بن ابراهیم موجود که از ابوالجارود نقل شده از همین تفسیر است.

ابوالجارود زیدی مذهب بوده؛ اما تفسیرش از امام باقر (علیه‌السلام) را پیش از گرایش به مذهب زیدی روایت کرده است. با این حال در مواردی تفسیر وی منعکس کننده دیدگاه جارودیه است.
[۴] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۱، ص‌۴۷۷-۴۷۹، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.

نجاشی و شیخ طوسی از تفسیر ابوالجارود به روایت از امام باقر (علیه‌السلام) یاد کرده‌اند که سند آن به جهت اشتمال بر کثیر بن عیاش ضعیف است.

۲.۳ - تفسیر منسوب به امام عسکری


این تفسیر (تفسیر منسوب به امام حسن عسکری) از معروف‌ترین تفاسیر منسوب به اهل بیت (علیهم‌السلام) است؛ اما درباره اعتبار و صحت انتساب آن به امام عسکری (علیه‌السلام) بحث و گفت‌وگو است. گروهی از محققان از انتساب آن به امام عسکری (علیه‌السلام) دفاع کرده‌اند، و عده‌ای دیگر به ادله‌ای هم‌چون مجهول الحال‌بودن راویانش، آن را تضعیف کرده‌اند.

استادی، فهرستی از محدثانی که به این تفسیر اعتماد کرده‌اند از جمله شیخ صدوق، علامه مجلسی، شیخ حرّ عامِلی و فیض کاشانی را معرفی کرده است؛
[۷] استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۲۱- ۲۳، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
اما محققانی چون علامه بلاغی، علامه شعرانی،
[۹] استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۲۳، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
آیةالله خویی، شیخ محمدتقی شوشتری
[۱۱] شوشتری، محمدتقی، الاخبار الدخیله، ج۱، ص۱۵۲ - ۲۳۲، به کوشش الغفاری، تهران، مکتبة الصدوق، ۱۴۰۱ ق.
و برخی دیگر
[۱۲] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص‌۳۳۱، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
انتساب آن به امام حسن عسکری را ثابت ندانسته، آن را موضوع و مجعول معرفی کرده‌اند.
[۱۳] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص۳۳۱، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
[۱۴] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۷۹ - ۹۸، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.


۲.۴ - تفسیر فرات کوفی


این تفسیر (تفسیر فرات کوفی)، تألیف فرات بن ابراهیم کوفی است. تاریخ وفات وی معلوم نیست؛ اما با توجه به نقل صدوق با واسطه پدرش از فرات، تاریخ تألیف آن به اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم می‌رسد و ظاهراً وی معاصر کلینی بوده است. تفسیر فرات یک جلد و مشتمل بر حدود ۷۷۰ روایت در تفسیرِ حدود ۵۳۰ آیه است.
[۱۵] استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۳۰، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
[۱۶] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۳۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.


روایات این تفسیر، عموماً درباره ولایت و فضایل ۵ تن از اهل بیت (علیهم‌السلام) به ویژه امیرمؤمنان (علیه‌السلام) است؛ همچنین روایات آن غالباً مرسل است؛ اما بسیاری از آن‌ها در سایر آثار روایی به صورت مسند یافت می‌شوند.
[۱۷] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۳۱ - ۳۴۲، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.


نکته قابل توجه درباره تفسیر فرات آن است که به جز شواهدی که دلالت دارند تفسیر فرات نزد شیخ صدوق (م. ۳۸۰ ق.) و حاکم حسکانی (قرن پنجم) موجود بوده است پس از آن نام و اثری از این تفسیر دیده نمی‌شود تا اواخر قرن دهم و یازدهم که شیخ حرّ عاملی (م. ۱۱۰۴ ق) و علامه مجلسی (م. ۱۱۱۱ ق) و ابوالحسن عاملی (م. ۱۱۴۰ ق) صاحب مرآة الانوار
[۲۰] بحرانی، سیدهاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۷۰، (م. ۱۱۰۷ ق.)، قم، البعثة، ۱۴۱۵ ق.
از آن یاد کرده و با قطعی دانستن نسبت آن به فرات کوفی از آن روایت نقل کرده‌اند.

۲.۵ - تفسیر عیاشی


این اثر (تفسیر عیاشی)، تألیف محمد بن مسعود عیاشی سمرقندی از دانشمندان برجسته شیعه در اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم است. نجاشی او را ثقه و صدوق او را از بزرگان شیعه و در عین حال روایت کننده از ضعیفان معرفی کرده است.

تفسیر عیاشی دو جلد دارد و بر حدود ۲۷۰۰ روایت تفسیری تا پایان سوره کهف مشتمل است.
[۲۴] استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۶۳ - ۶۴، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
در نسبت این تفسیر به عیاشی تردیدی نیست و حاکم حسکانی در شواهد التنزیل و طبرسی در مجمع البیان و سایر محدثان متأخر چون علامه مجلسی در بحار الانوار و فیض کاشانی در تفسیر الصافی از وی نقل کرده‌اند.
[۲۵] استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۶۵ - ۶۶، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.


روایات این تفسیر در ابتدا مسند بوده است؛ اما ناسخ و کاتب کتاب از آن رو که از کسی اجازه نقل این کتاب را نداشته اَسناد روایات آن را حذف کرده و به صورت مرسل آورده است، با این حال بسیاری از روایات آن در منابع معتبر روایی دیگر از جمله شواهد التنزیل حاکم حسکانی به صورت مسند وجود دارند.
بنابر این اعتبار تفسیر عیاشی به دلیل مرسل بودن برخی روایاتش جای تأمل دارد.
[۲۸] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۳۰ - ۳۳۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
و باید یکایک روایات آن از نظر سند در منابع دیگر بررسی شود. با وجود این علامه طباطبایی آن را نیکوترین تفسیر در موضوع خود دانسته است.

۲.۶ - تفسیر قمی


این تفسیر (تفسیر قمی)، منسوب به علی بن ابراهیم قمی (زنده در ۳۰۷ ق.) شیخ و استاد کلینی و از جمله تفاسیر مشهور روایی است. علمای رجال چون شیخ طوسی و نجاشی به علی بن ابراهیم کتابی در تفسیر نسبت داده‌اند؛ اما در این‌که تفسیر موجود موسوم به تفسیر قمی همان کتاب تفسیر علی بن ابراهیم باشد اختلاف است.

استادی بر این باور است که از زمان علامه مجلسی تاکنون تفسیر علی بن ابراهیم قمی همان است که در دست ماست
[۳۲] استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۵۰، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
شیخ حرّ عامِلی و به تبع وی آیة‌الله خویی با توجه به توثیق عامی که در مقدمه این تفسیر آمده همه روایات آن را موثق و مورد اعتماد دانسته‌اند؛ اما نظر تحقیقی آن است که تنها بخشی از تفسیر موجود موسوم به قمی از آن علی بن ابراهیم و بخشی دیگر از آن، تفسیر ابوالجارود است که از امام باقر روایت کرده و بخشی دیگر از آن متعلق به گردآورنده یعنی علی بن حاتم قزوینی (زنده در ۳۵۰ ق.) است.

بنابر این و با توجه به وجود روایات مسلّم الضعف در این تفسیر و قدح و جرح و عدم وثاقت ابوالجارود
[۳۷] خویی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۱، ص۴۷ - ۵۰.
و این‌که علی بن حاتم از ضعفا نیز حدیث نقل می‌کرده است نمی‌توان به صحت همه روایات این تفسیر حکم کرد. (برای آگاهی بیش‌تر از تفسیر قمی به این منابع رجوع کنید
[۳۹] کیهان اندیشه، ش ۳۲، ص۸۴ - ۹۴، «پژوهشی پیرامون تفسیر قمی».
[۴۰] آینه پژوهش سال ۸، ش ۶ «در حاشیه دو مقاله»، ص۵۰ - ۵۲.
).

۲.۷ - تفاسیر دیگر


به جز تفاسیر یاد شده، ابن شهر آشوب در شرح حال حسن بن خالد برقی (زنده در نیمه اول قرن سوم) از تفسیر العسکری یاد کرده و آن را در ۱۲۰ جلد دانسته است. شیخ آقابزرگ این تفسیر مفقود را که با تفسیر منسوب به امام حسن عسکری (علیه‌السلام) تفاوت دارد،
[۴۳] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۹۸ - ۱۰۰، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
به امام هادی (علیه‌السلام) نسبت داده است.

۳ - منابع متأخر تفسیر اهل بیت



افزون بر جوامع روایی بزرگ شیعه همچون بحارالانوار از علامه مجلسی، وسائل الشیعه از شیخ حرّ عاملی، الوافی از فیض کاشانی، مستدرک الوسائل از محدث نوری که روایات تفسیری فراوانی از اهل بیت را در بر دارند، مهم‌ترین منابع متأخر مشتمل بر تفسیر اهل بیت عبارت‌اند از:

۳.۱ - نورالثقلین


این تفسیر (تفسیر نور الثقلین) از عبدعلی بن جمعه عروسی حویزی (م. ۱۱۱۲ ق.) و مشتمل بر ۱۳۴۱۶ حدیث است که از حدود ۴۳ منبع کهن نقل کرده است.
[۴۷] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۷۶، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.


بیشتر روایات این تفسیر، مرسل است و کتاب مشتمل بر روایات ضعیف نیز هست و برخی از منابع آن نیز فاقد اعتبار لازم‌اند؛ اما به لحاظ حجم، گویا از سایر تفاسیر روایی گسترده‌تر است.
[۴۸] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج۲، ص‌۳۲۷-۳۳۰، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
[۴۹] ایازی، سیدمحمدعلی، المفسرون حیاتهم و منهجهم، ص۷۳۱ - ۷۳۲.
[۵۰] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۷۷ - ۳۸۲، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.


۳.۲ - البرهان فی تفسیر القرآن


این تفسیر (البرهان فی تفسیر القرآن) تألیف سیدهاشم بحرانی (م. ۱۱۰۷ ق.) است و روایات آن از حدود ۵۴ منبع گرد آمده که برخی منابع آن از بین رفته‌اند. این تفسیر مزیت‌هایی بر نورالثقلین دارد؛ از جمله نقل حدیث از ۳۰ منبع که آن تفسیر از آن‌ها بهره نگرفته است؛
[۵۲] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۵۷ - ۳۷۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
اما بعضی مصادر آن همانند نورالثقلین از اعتبار کافی و لازم برخوردار نیست، از این رو روایات ضعیف و غیر قابل اعتماد نیز در آن یافت می‌شوند.
[۵۳] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۵۷ - ۳۷۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
[۵۴] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص‌۳۳۰-۳۳۲، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.


۲.۷ - تفاسیر دیگر


افزون بر این دو تفسیر جامع، سایر تفاسیر شیعی به ویژه تفسیر الصافی از فیض کاشانی (م. ۱۰۹۱ ق.) و کنز الدقائق تألیف میرزا محمد بن محمدرضا مشهدی (م. حدود ۱۱۲۵ ق.) بر روایات فراوانی از اهل بیت مشتمل‌اند.
[۵۵] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص‌۳۳۵-۳۳۹، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.


مشکل عمده و مشترک تفاسیر یاد شده ضعف، مرسل بودن روایات، تردید در انتساب به معصوم و عدم اعتبار کافی و لازم آن‌هاست؛
[۵۶] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۱، ص‌۴۸۰، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
اما این مشکل سبب بی‌اعتباری روایات این کتب نمی‌شود، بلکه بدین معناست که محقق نمی‌تواند به صرف استناد این روایات به معصوم (علیه‌السلام) به آن‌ها اعتماد کند، بلکه هر یک از روایات این منابع، پس از بررسی سند و متن آن می‌تواند در تفسیر از آن بهره گرفته شود.
[۵۷] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۹۷ - ۹۸، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.


بعضی محققان نیز بر این باورند که برای استفاده از روایات معصومان (علیهم‌السلام)، استواری متن آن‌ها کافی است، بنابر این هر روایتی که با مبانی مسلّم عقلی و نقلی مخالف نباشد و شناخت ما را به موضوع افزایش دهد یا به پرسشی درباره آیه پاسخ دهد، مقبول و قابل استناد در تفسیر خواهد بود.
[۵۸] معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص۳۳، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.


سیره عملی مفسران شیعی نیز این است که با توجه به روایات بیانگر عرض احادیث بر قرآن، از روایات تفسیری غیر معارض با قرآن در غیر احکام فقهی در تفسیر آیات بهره می‌گیرند.

۴ - فهرست منابع



(۲) آشنایی با تفاسیر قرآن، رضا استادی، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
(۳) آلاءالرحمن، البلاغی (م. ۱۳۵۲ ق.)، تهران، بعثت، ۱۴۲۰ ق.
(۶) الاخبار الدخیله، محمد تقی التستری، به کوشش الغفاری، تهران، مکتبة الصدوق، ۱۴۰۱ ق.
(۷) امل الآمل، الحر العاملی (م. ۱۱۰۴ ق.)، به کوشش الحسینی، قم، دارالکتاب الاسلامی، ۱۳۶۲ ق.
(۸) بحارالانوار، المجلسی (م. ۱۱۱۰ ق.)، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ۱۴۰۳ ق.
(۹) البرهان فی تفسیر القرآن، البحرانی (م. ۱۱۰۷ ق.)، قم، البعثة، ۱۴۱۵ ق.
(۱۲) تفسیر العیاشی، العیاشی (م. ۳۲۰ ق.)، به کوشش رسولی محلاّتی، تهران، المکتبة العلمیة الاسلامیه.
(۱۳) تفسیر القمی، القمی (م. ۳۰۷ ق.)، به کوشش الجزائری، قم، دارالکتاب، ۱۴۰۴ ق.
(۱۵) تفسیر و مفسران، معرفت، قم، التمهید، ۱۳۷۳ ش.
(۱۶) التفسیر والمفسرون، معرفت، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
(۱۷) جامع احادیث الشیعه، اسماعیل معزی ملایری، قم، مطبعة العلمیة، ۱۳۹۹ ق.
(۱۸) دائرة المعارف قرآن کریم، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، قم، بوستان کتاب، ۱۳۸۶ ش.
(۱۹) دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر حداد عادل و دیگران، تهران، بنیاد دائرة المعارف اسلامی، ۱۳۷۸ ش.
(۲۰) الذریعة الی تصانیف الشیعه، آقابزرگ تهرانی (م. ۱۳۸۹ ق.)، بیروت، دارالاضواء، ۱۴۰۳ ق.
(۲۱) رجال الطوسی، الطوسی (م. ۴۶۰ ق.)، به کوشش قیومی، قم، نشر اسلامی، ۱۴۱۵ ق.
(۲۲) رجال النجاشی، النجاشی (م. ۴۵۰ ق.)، به کوشش شبیری زنجانی، قم، نشر اسلامی، ۱۴۱۸ ق.
(۲۶) الفهرست، ابن الندیم (م. ۴۳۸ ق.)، تهران، مروی، ۱۳۹۳ ق.
(۲۷) الفهرست، الطوسی (م. ۴۶۰ ق)، به کوشش قیومی، نشر الفقاهة، ۱۴۱۷ ق.
(۲۹) الکافی، الکلینی (م. ۳۲۹ ق.)، به کوشش غفاری، تهران، دارالکتب الاسلامیة، ۱۳۷۵ ش.
(۳۰) کیهان اندیشه، قم، مؤسسه کیهان.
(۳۵) معالم العلماء، ابن شهر آشوب (م. ۵۸۸ ق.)، قم.
(۳۶) معانی الاخبار، الصدوق (م. ۳۸۱ ق.)، به کوشش غفاری، قم، انتشارات اسلامی، ۱۳۶۱ ش.
(۳۷) معجم رجال الحدیث، الخوئی (م. ۱۴۱۳ ق.)، بیروت، ۱۴۰۹ ق.
(۴۰) مکاتب تفسیری، علی اکبر بابایی، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
(۴۴) وسائل الشیعه، الحر العاملی (م. ۱۱۰۴ ق.)، به کوشش ربانی شیرازی، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ۱۴۰۳ ق.

۵ - پانویس


 
۱. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۹۰، ص۱ - ۹۷.    
۲. استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۶ - ۱۹، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
۳. ابن‌ندیم، محمد بن اسحاق، الفهرست، ص۵۲، (م. ۴۳۸ ق.)، تهران، مروی، ۱۳۹۳ ق.    
۴. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۱، ص‌۴۷۷-۴۷۹، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۵. طوسی، محمد بن حسن، الفهرست، (م. ۴۶۰ ق)، ص۱۳۱، به کوشش قیومی، نشر الفقاهة، ۱۴۱۷ ق.    
۶. نجاشی، احمد بن علی، رجال النجاشی، ص۱۷۰، (م. ۴۵۰ ق.)، به کوشش شبیری زنجانی، قم، نشر اسلامی، ۱۴۱۸ ق.    
۷. استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۲۱- ۲۳، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
۸. بلاغی، محمدجواد، آلاء الرحمن، ج۱، ص۴۹، (م. ۱۳۵۲ ق.)، تهران، بعثت، ۱۴۲۰ ق.    
۹. استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۲۳، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
۱۰. خویی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۱۸، ص۱۶۳ - ۱۶۴.    
۱۱. شوشتری، محمدتقی، الاخبار الدخیله، ج۱، ص۱۵۲ - ۲۳۲، به کوشش الغفاری، تهران، مکتبة الصدوق، ۱۴۰۱ ق.
۱۲. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص‌۳۳۱، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۱۳. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص۳۳۱، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۱۴. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۷۹ - ۹۸، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۱۵. استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۳۰، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
۱۶. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۳۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۱۷. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۳۱ - ۳۴۲، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۱۸. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۲۰، ص۴۶.    
۱۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱، ص۱۹.    
۲۰. بحرانی، سیدهاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۷۰، (م. ۱۱۰۷ ق.)، قم، البعثة، ۱۴۱۵ ق.
۲۱. نجاشی، احمد بن علی، رجال النجاشی، ص۳۵۰، (م. ۴۵۰ ق.)، به کوشش شبیری زنجانی، قم، نشر اسلامی، ۱۴۱۸ ق.    
۲۲. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ص ۴۱۸.    
۲۳. خویی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج ۱۸، ص ۲۳۷.    
۲۴. استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۶۳ - ۶۴، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
۲۵. استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۶۵ - ۶۶، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
۲۶. عیاشی، محمد بن مسعود، تفسیر العیاشی، ج۱، ص۲، (م. ۳۲۰ ق.)، به کوشش رسولی محلاّتی، تهران، المکتبة العلمیة الاسلامیه.    
۲۷. معرفت، محمدهادی، تفسیر و مفسران، ج۲، ص۱۷۷.    
۲۸. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۳۰ - ۳۳۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۲۹. عیاشی، محمد بن مسعود، تفسیر العیاشی، ج۱، مقدمه، (م. ۳۲۰ ق.)، به کوشش رسولی محلاّتی، تهران، المکتبة العلمیة الاسلامیه.    
۳۰. طوسی، محمد بن حسن، الفهرست، (م. ۴۶۰ ق)، ص۱۵۲، به کوشش قیومی، نشر الفقاهة، ۱۴۱۷ ق.    
۳۱. نجاشی، احمد بن علی، رجال النجاشی، ص۲۶۰، (م. ۴۵۰ ق.)، به کوشش شبیری زنجانی، قم، نشر اسلامی، ۱۴۱۸ ق..    
۳۲. استادی، رضا، آشنایی با تفاسیر قرآن، ص۵۰، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۷ ش.
۳۳. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج ۲۰، ص ۶۸.    
۳۴. خویی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۱، ص۴۹ - ۵۰.    
۳۵. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج۱، ص۴، «مقدمه»، (م. ۳۰۷ ق.)، به کوشش الجزائری، قم، دارالکتاب، ۱۴۰۴     ق.
۳۶. بنیاد دایرة المعارف جهان اسلام، دانشنامه جهان اسلام، ج۱، ص۳۷۱۴، «تفسیر علی بن ابراهیم قمی».    
۳۷. خویی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۱، ص۴۷ - ۵۰.
۳۸. خویی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج ۱۲، ص ۲۵۶.    
۳۹. کیهان اندیشه، ش ۳۲، ص۸۴ - ۹۴، «پژوهشی پیرامون تفسیر قمی».
۴۰. آینه پژوهش سال ۸، ش ۶ «در حاشیه دو مقاله»، ص۵۰ - ۵۲.
۴۱. بنیاد دائرة المعارف جهان اسلام، دانشنامه جهان اسلام، ج۱، ص۳۷۱۴، «تفسیر علی بن ابراهیم قمی».    
۴۲. ابن‌شهرآشوب، علی، معالم العلماء، ص۷۰، (م. ۵۸۸ ق.)، قم.    
۴۳. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۹۸ - ۱۰۰، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۴۴. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعه، ج۴، ص۲۸۳ - ۲۸۵، (م. ۱۳۸۹ ق.)، بیروت، دارالاضواء، ۱۴۰۳ ق.    
۴۵. حر عاملی، محمد بن حسن، امل الآمل، ج۲، ص۱۵۴، (م. ۱۱۰۴ ق.)، به کوشش الحسینی، قم، دارالکتاب الاسلامی، ۱۳۶۲ ق.    
۴۶. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعه، ج۲۴، ص۳۶۵، (م. ۱۳۸۹ ق.)، بیروت، دارالاضواء، ۱۴۰۳ ق. ج ۲۴، ص ۳۶۵.    
۴۷. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۷۶، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۴۸. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج۲، ص‌۳۲۷-۳۳۰، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۴۹. ایازی، سیدمحمدعلی، المفسرون حیاتهم و منهجهم، ص۷۳۱ - ۷۳۲.
۵۰. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۷۷ - ۳۸۲، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۵۱. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعه، ج۳، ص۹۳، (م. ۱۳۸۹ ق.)، بیروت، دارالاضواء، ۱۴۰۳ ق.    
۵۲. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۵۷ - ۳۷۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۵۳. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۳۵۷ - ۳۷۱، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۵۴. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص‌۳۳۰-۳۳۲، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۵۵. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص‌۳۳۵-۳۳۹، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۵۶. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۱، ص‌۴۸۰، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۵۷. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج۱، ص۹۷ - ۹۸، تهران، سمت، ۱۳۸۱ ش.
۵۸. معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج‌۲، ص۳۳، مشهد، الجامعة الرضویة، ۱۴۱۸ ق.
۵۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۲، ص ۲۲۵.    
۶۰. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۲، ص ۲۲۷.    
۶۱. طباطبایی بروجردی، سیدحسین، جامع احادیث الشیعه، ج۱، ص۲۵۸، قم، مطبعة العلمیة، ۱۳۹۹ ق.    


۶ - منبع


پژوهشکده فرهننگ و معارف قرآن، دائرة المعارف قرآن کریم، برگرفته از مقاله «تفسیر اهل بیت»، ج۸، ص۹۳، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۴/۲۴.    


رده‌های این صفحه : تفاسیر ائمه | تفاسیر روایی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.